В Tesla Model S і X більше не використовуватимуть свинцево-кислотні батареї

Бортові 12-вольтові системи машин тепер працюють від літій-іонного блоку живлення.

Рестайлінгові версії моделей Tesla S і X отримали нові 12-вольтові батареї на основі літій-іонних акумуляторів замість старих свинцево-кислотних, розповів Ілон Маск в інтерв’ю автомобільному експерту Сенді Манро. Ці батареї живлять другорядну бортову електроніку, наприклад фари і задні ліхтарі.
У звичайних бензинових машин свинцево-кислотні акумулятори служать також для пуску двигуна. Вони відрізняються низькою ціною і великою силою пускового струму. При конструюванні електромобілів в Tesla вирішили використовувати їх же для 12-вольтової електроніки. Завдяки цьому, у разі відмови тягової батареї машина все ще зберігає деякі свої функції. Як мінімум, буде працювати аварійна світлова сигналізація.

При цьому у свинцево-кислотних акумуляторів є один істотний недолік. Навіть при невеликому розряді вони починають дуже швидко деградувати. У бензинових машинах після пуску двигуна акумулятор починає відразу ж заряджатися і не залишається в напіврозряженному стані. Однак інженерам Tesla не вдалося відтворити для 12-вольтів батарей ті ж умови, а тому їх доводиться міняти мало не раз на два роки.

Нові літій-іонні 12-вольтні батареї обіцяють бути набагато довговічнішими, компактнішими, легшими, але і істотно дорожчими. Очікується, що незабаром на них будуть переведені і інші моделі Tesla.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!

Джерело electrek.co