Як часто потрібно міняти гальмівну рідину та як це робити

Гальмівна рідина — це тип гідравлічної рідини, що передає зусилля в гальмівній системі вашого автомобіля. Саме вона забезпечує зупинку автівки, коли ви тиснете на педаль гальм. Її стан безпосередньо впливає на безпеку автомобіля, повідомляє ampercar.com.

Що таке гальмівна рідина

Гальмівна рідина – це хімічна суміш, яка заповнює гідравлічну систему машини. Водій тисне на педаль гальма, активується поршень гальмівного циліндра. Він тисне на рідину, вона каналами передає зусилля на гальмівні механізми. З супортів висуваються поршні і тиснуть на гальмівні колодки. А ті притискаються до гальмівних дисків чи барабанів. Через тертя автомобіль сповільнюється або зупиняється. Коли водій відпускає педаль, тиск у гальмівній системі падає, а колодки відходять від дисків чи барабанів.

Головне, що має вміти гальмівна рідина, працювати в будь-яких умовах. Тобто не закипати при нагріванні і не замерзати на морозі.

Який буває гальмівна рідина

Для кожного типу гальмівної системи існує потрібна рідина. Вони створюються різній основі. Вибирати потрібно лише ту, яку рекомендує виробник. Специфікацію можна знайти в інтернеті для кожної моделі автомобіля.

Масляно-спиртова – із суміші касторової олії та бутилового спирту. Це старий тип, який у сучасних машинах не використовується. Така рідина безпечна для шкіри та лакофарбового покриття, не роз’їдає шланги, які раніше робили із звичайної гуми. Але вона рано закипає приблизно на 120-150 градусах. А на морозі близько –50 градусів застигає.

Гліколева — з поліетиленгліколей та поліефірів борної кислоти. Це небезпечна, отруйна суміш, тому для неї потрібні шланги з особливо стійкої гуми. А якщо суміш потрапить на лакофарбове покриття, залишаться сліди. Така гальмівна рідина витримує температуру до 250 градусів, але поки нова. Рідина вбирає в себе вологу з повітря і згодом розбавляється водою. В результаті температура кипіння знижується до 150 градусів. В основному саме цей тип найчастіше використовується у актуальних автомобілях.

Силіконова – на основі кремнійорганічних сполук. Така рідина починає кипіти не раніше ніж за 350 градусів. І витримує холод до –100 градусів. Вона не вбирає в себе вологу, але не змащує компоненти гальмівної системи. Силіконові рідини не підходять для машин з ABS, тобто більшості сучасних. Найчастіше цей варіант застосовується з додатковими присадками у спортивних та гоночних моделях.

Серед різних марок шукайте таку, що витримує найвищу температуру кипіння. Змішувати різні типи гальмівної рідини між собою не можна. Це може спричинити поломку всієї системи.

Рідини класифікуються за міжнародним стандартом DOT (Department of Transport). За абревіатурою йде цифра, що означає клас рідини. Наприклад, DOT3 – проста гліколева, DOT4 – гліколева з присадками, а DOT5 – силіконова.

Навіщо міняти гальмівну рідину

Якщо цього довго не робити, рідина густішає, а її властивості погіршуються. Це означає, що в потрібний момент автомобіль зможе не зупинитися вчасно.

Тому, наприклад, після покупки машини з пробігом зазвичай змінюють усі розхідники та технічні рідини, у тому числі гальмівну. Адже невідомо коли це робив попередній власник.

Чим більше вологи вбирає гліколева гальмівна рідина з повітря, тим нижча температура її кипіння. Це може бути небезпечним, особливо на потужних автомобілях, де гальма можуть розігріватись до високих температур. Крім того, вода провокує корозію деталей гальмівного приводу: трубок, гальмівних циліндрів та іншого.

У регламенті технічного обслуговування (ТО) на будь-який автомобіль обов’язково вказується заміна гальмівної рідини та періодичність. Знайти документ на кожну модель можна в Інтернеті.

Як часто міняти гальмівну рідину

Зазвичай її вистачає на період до трьох років. Точний термін наведено в інструкції з експлуатації машини. Він залежить від типу гальмівної системи, умов використання автомобіля та класу гальмівної рідини.

У більшості випадків рекомендується змінювати гальмівну рідину кожні 1-2 роки або після пробігу 30-50 тисяч кілометрів.

Якщо рівень гальмівної рідини знизився, іноді досить просто підлити її. Якщо в автомобілі немає електронного датчика для перевірки, це потрібно робити самостійно. Наприклад, коли заливаєте рідину для омивача. Бачок знаходиться під капотом, а на кришці схематично зображено колесо з колодками.

Повна заміна всієї гальмівної рідини потрібна, якщо:

  • Машина почала гірше гальмувати.
  • Рідина у бачку забруднена.
  • З’явився витік. У цьому випадку доведеться повністю оглянути систему, знайти витік, усунути його, а потім залити нову гальмівну рідину.
  • Був ремонт гальмівної системи з подальшим прокачуванням механізмів.

Вік гальмівної рідини можна визначити за кольором. Нова – прозора з трохи жовтуватим відтінком, стара – насичено жовта, як моторне мастило , а дуже стара – коричнева або навіть чорна.

Ще самостійно перевірити стан гальмівної рідини можна спеціальним тестером. Його опускають у бачок на кілька секунд, а потім витягають. Залежно від кольору лампочок стає зрозумілим вік складу. Детальна інструкція з використання зазвичай додається до тестера.

Для перевірки вмісту вологи у гальмівній рідині є спеціальні прилади-тестери. Для домашнього використання — у вигляді товстого олівця, компактні і порівняно бюджетні. Для професійного — набагато більшого розміру та значно дорожчі. З їхньою допомогою легко визначити температуру кипіння гальмівної рідини і зрозуміти, варто її міняти чи ні.

Як змінити гальмівну рідину

Експерти радять міняти рідину своїми руками лише на машинах без ABS, щоб не пошкодити тендітні датчики.

Самостійно займатися цією процедурою на сучасних автомобілях, обладнаних ABS, системами стабілізації та іншими електронними помічниками, не варто. При невмілому поводженні можна легко вивести з ладу якийсь гідравлічний блок або обломити штуцер.

Для старих моделей інструкція не складна. Потрібні помічник, домкрат, підйомник або оглядова яма, шприц, відро або інша ємність для старої рідини, шланг і балонний ключ – інструмент для відкручування болтів на колесах. Двигун має бути заглушений, а ручник не активований.

Ось як діяти покроково:

  1. Відкрийте капот. Відкрутіть кришку бачка з гальмівною рідиною.
  2. Відкачайте стару рідину із ємності шприцом. Злийте її у підготовлене відро.
  3. Наповніть бачок новою гальмівною рідиною. Об’єми потрібно дивитися у специфікації кожного автомобіля.
  4. Закотіть машину на підйомник або підніміть домкратом. Відкрутіть болти та зніміть колеса. Якщо до гальмівної системи можна підібратися не роблячи цього, пропустіть пункт.
  5. Зніміть ковпачок із клапана на гальмівному супорті заднього правого колеса. Потім — із заднього лівого, із переднього правого і в самому кінці — із переднього лівого. Починати треба з найдальшого від педалі гальма колеса і просуватися до ближнього.
  6. Закріпіть на штуцері (патрубку на гальмівній трубці) шланг. Підійде гумовий або від крапельниці. Інший кінець покладіть у ємність, куди зливатиметься стара гальмівна рідина із системи. Це потрібно буде зробити на кожному колесі по черзі.
  7. Попросіть помічника натиснути на педаль гальма в автомобілі, а самі поки що відкрутіть штуцер на півоберта. Рідина потече у відро.
  8. Натискайте на педаль, поки не зникнуть усі бульбашки повітря, а в ємність не поллється нова рідина.
  9. Закрийте клапан. Повторіть весь процес на кожному колесі по черзі.
  10. Потім зробіть усі дії у зворотному порядку: зніміть шланг, надягніть назад ковпачок на клапан, встановіть колеса, закрутіть болти, зніміть машину з підйомника або домкрата.

Після заміни рідини важливо перевірити роботу гальмівної системи. Натисніть на гальма кілька разів, щоб переконатися, що вони реагують нормально та не затиснуті.

Також пам’ятайте, що стара гальмівна рідина – небезпечна суміш і її не можна просто викинути в каністрі зі звичайним сміттям або злити за гаражами. Це призведе до забруднення довкілля. Сьогодні багато автосервісів приймають відпрацьовану гальмівну рідину на утилізацію. Потрібно знайти СТО чи іншу організацію, яка цим займається, та відвезти злиту рідину туди. Це найбезпечніший варіант.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!