Фахівець розповів, чому водії стали масово продавати автомобілі після 80 000 км пробігу

Варто лише одометру наблизитися до заповітної цифри 100 000 км, як у водіїв ніби спрацьовує інстинкт: терміново продавати, інакше будуть проблеми. Це неписане правило давно зміцнилося серед автолюбителів, але звідки воно взялося не зрозуміло. Експерт порталу ampercar.com роз’яснив, чому сучасні автомобілі краще продавати поки вони ще на гарантії.

Чому саме 100 000 км викликають таку тривогу? Водії впевнені, що після цієї позначки автомобіль перетворюється на металобрухт, і важливо встигнути позбутися його до катастрофи. І тут є частка правди, але не все так просто. Автовиробники нерідко закладають масштабне техобслуговування саме до цієї цифри: заміна ременя ГРМ, оновлення рідин в АКПП та інших ключових вузлів.

Офіційні автосервіси дорогі і цей факт штовхає власників на думку позбавитися машини, як тільки на горизонті замаячить дороге ТО. Навіщо платити величезні гроші, якщо можна просто продати автомобіль, не чекаючи на сюрпризу? До того ж маркетингові хитрощі виробників грають на руку цим рішенням: гарантія на 3 роки або 100 000 км наче підказує – далі почнуться проблеми. Тому багато автовласників прагнуть продати свою “ластівку”, як тільки одометр наближається до “критичної” позначки.

Справа в тому, що автовиробники ще на етапі розробки закладають так зване запрограмоване старіння. Іншими словами, машина справно працюватиме на гарантійному терміні. Після досягнення певного пробігу двигун та коробка передач можуть почати ламатися, щоб змусити автовласника купити нове авто. Крім того, важливо враховувати, що офіційна гарантія “чарівним” чином не поширюється на ті вузли, які обов’язково зламаються на 30 або 50 тисяч км, наприклад, якщо йдеться про деталі підвіски.

Сучасні машини з малооб’ємними двигунами, варіаторами або роботизованими трансмісіями іноді не доживають до 100 000 км. Тому для багатьох машин цей критичний поріг можна зовсім знизити до 80 000 км, щоб уникнути потенційних дорогих ремонтів.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!