Моторист пояснив, як дізнатися про несправності машини за допомогою масляного щупа

Мало хто з автовласників торкається масляного щупа під час роботи двигуна. Проте часом це дійсно варто зробити, особливо якщо машина вже не нова. Навіщо? Про це в інтерв’ю ampercar.com розповів моторист профільного автосервісу.

Багатьом водіям-початківцям може здатися незрозумілим, як масляний щуп може вказати на серйозні проблеми з двигуном. Насправді він здатний розкрити навіть приховані несправності. Для цього необхідно перевірити рівень мастила та його стан саме при працюючому двигуні. Разом з тим слід звернути увагу на пробку маслозаливної горловини на кришці головки блоку циліндрів – її також корисно перевіряти при працюючому двигуні.

У нормально працюючому моторі можна витягнути масляний щуп або відкрутити кришку кришки з легким зусиллям. Це пов’язано з тим, що у системі вентиляції картерних газів створюється невелике розрідження. Цей процес критично важливий, щоб гази, що виходять з камер згоряння, не накопичувалися в двигуні, а були спрямовані назад у колектор, щоб зрештою вийти через вихлопну систему. Відповідальність за створення цього розрідження лежить на спеціальному клапані, який перенаправляє потік повітря та вихлопних газів у двигуні.

Усередині цього клапана знаходиться мембрана, яка регулює тиск у картері двигуна. Згодом мембрана може зноситися, і клапан може залипнути у відкритому положенні. Це призводить до неконтрольованого всмоктування мастила з картера камери згоряння. В результаті з вихлопної системи почне виходити сизий дим, а витрата оливи значно зросте, нагадуючи про суттєву зношеність циліндро-поршневої групи.

Однак, якщо витягувати масляний щуп на працюючому двигуні важко, ніби його хтось тримає з іншого боку, можна зітхнути з полегшенням: капітальний ремонт двигуна не знадобиться, потрібно лише замінити недорогий клапан вентиляції картерних газів.

Але якщо масляний щуп сам вискакує зі свого гнізда – це серйозна ознака, що говорить про несправність ДВЗ. Проблема може полягати у тому клапані: він засмітився, і гази рвуться назовні. Однак набагато частіше подібні ознаки вказують на серйозне зношування поршневих кілець, які призначені для стримування вихлопних газів в камері згоряння і можуть зноситися настільки, що починають пропускати велику кількість газів в картер. В результаті система рециркуляції не справляється з їх обсягом, і двигун може вимагати капітального ремонту.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!