Rimac представила роботаксі, якому не потрібні кермо та педалі

Хорватський виробник електричних суперкарів Rimac оголосив про плани запустити в 2026 році в Хорватії сервіс роботаксі на автомобілях власної розробки. Служба називатиметься Verne на честь французького письменника та поета Жюля Верна (Jules Verne). Очолить новий напрямок один засновника Rimac Марко Пейкович (Marko Pejković), а посаду головного дизайнера отримає Адріано Мудрі (Adriano Mudri), дизайнер суперкара Nevera.

Як повідомляє The Verge, Rimac працює над технологіями автономного керування з 2017 року, а в 2021 році компанія отримала від Євросоюзу субсидії на €200 млн на розробку роботаксі в рамках програми відновлення Хорватії.

Автономний автомобіль отримає електричну силову установку та систему автопілота 4-го рівня, що означає відсутність традиційних органів управління, таких як кермо та педалі. Також будуть відсутні склоочисники та дзеркала бічного огляду з метою покращення аеродинамічних характеристик.

У ньому буде використовуватися система безпілотного керування Mobileye Drive, а також краудсорсингова програма Road Experience Management (REM), яка використовує в режимі реального часу дані з транспортних засобів, оснащених системою Mobileye, для створення 3D-карти.

Роботаксі Verne буде двомісним електромобілем з розсувними дверима. 43-дюймовий дисплей займе майже всю площину панелі приладів автомобіля і запропонує віджети для навігації, мультимедіа, управління елементами салону та інформування про погоду. По всьому автомобілю буде встановлено сімнадцять динаміків аудіосистеми за допомогою Dolby Atmos.

Передбачається, що спочатку сервіс роботаксі Verne буде запущений у Загребі, а потім ще в ряді європейських міст, спочатку – у Великій Британії та Німеччині. У кожному з них буде побудовано центри обслуговування під назвою Motherships. Після цього настане черга Близького Сходу. У заяві Rimac зазначено, що компанія вже підписала угоди з 11 містами ЄС, Великобританії та Близького Сходу та веде переговори із більш ніж 30 містами по всьому світу.

“У довгостроковій перспективі Verne повинен допомогти усунути необхідність у другому або третьому автомобілі в сім’ї, який займає місця для паркування, використовується рідко і вимагає значних витрат”, – зазначила компанія.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!

Джерело theverge.com