Експерт пояснив, чому не варто міняти мастило в АКПП за регламентом

В умовах суттєвого підвищення цін на ремонт автомобілів, поломка автоматичної коробки може призвести до фатальних наслідків, перетворивши машину на нерухомий об’єкт. Власник мережного автосервісу розповів в інтерв’ю порталу ampercar.com, в яких авто не варто міняти мастило в АКПП за регламентом, щоб продовжити ресурс трансмісії.

Автоматична коробка передач, робот або варіатор потребують періодичного технічного обслуговування, включаючи заміну робочої трансмісійної рідини.

У будь-якій автоматичній коробці передач, будь то варіатор, DSG або гідротрансформаторна АКПП, функціонують компоненти, що труться. У процесі експлуатації неминуче утворюються відпрацьовані частинки. Якщо їх не видаляти вчасно, вони можуть забивати канали, прискорювати зношування деталей і значно скорочувати термін служби трансмісії.

Останнім часом багато автовиробників значно збільшили інтервали технічного обслуговування своїх автомобілів. Деякі навіть заявляють, що коробка взагалі не вимагає обслуговування в процесі експлуатації. Цей крок подається як значна зручність і перевага для автовласників. Однак на практиці такий підхід може перетворити коробку передач на одноразовий елемент, який не розрахований на довгострокове використання.

Виходить, що коробка справно функціонує лише протягом гарантійного періоду, а далі автовиробнику зовсім не важливо, що з нею стане. Більше того, можна сказати, що виробник навіть зацікавлений у її поломці, адже це мотивує автовласника придбати не старе авто, а нове.

У поточних реаліях наш ринок нових автомобілів стикається із серйозними труднощами. Тому краще не слідувати сліпо рекомендаціям автовиробників, а змінювати рідину в трансмісії частіше, ніж вони вказують. Це продовжить термін служби АКПП та убереже вас від дорогого ремонту. Незалежно від вказівок до інструкції до автомобіля, рекомендується змінювати рідину в трансмісії кожні 40-60 тисяч кілометрів пробігу. Цей інтервал є оптимальним для варіаторів і DSG, так і для класичних автоматичних коробок передач.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!