Індійська Tata Motors створює електромобільний підрозділ

Tata Motors, широко відома за межами рідної Індії як власник британської Jaguar Land Rover, звернула увагу на китайський досвід створення електромобільних підрозділів та створила нову структуру Tata Passenger Electric Mobility Limited (TPEML).

Головним завданням відділення буде розробка та впровадження у виробництво гібридних та суто електричних автомобілів. Крім того, до обов’язків TPEML також увійде маркетинг, післяпродажне обслуговування та експлуатація земельних ділянок.

При цьому цілком можливо, що в майбутньому під керівництвом TPEML буде запущений новий бренд. Ці плани Tata озвучила ще у жовтні. За попередніми даними, під майбутньою маркою до 2026 року освоять 10 перспективних електромобілів. Крім того, компанія почне інвестувати у заводи з виробництва акумуляторів в Індії та Європі.

Логічно припустити, що європейська частина цього бізнесу працюватиме саме на британські бренди, що знаходяться у власності Tata Motors і вже декларували перехід на електротягу: Jaguar планує відмовитися від ДВЗ вже в 2025 році, а Land Rover – до 2036-го.

Дещо раніше стало відомо, що індуси запланували вкласти у створення електромобілів 2,2 млрд доларів. З цієї суми близько 1 млрд зобов’язалися внести кліматичний фонд THG Rise та державна холдингова компанія ADQ, а Tata мала створити окремий підрозділ, де згаданим організаціям дістанеться 11 і 15 відсотків акцій відповідно.

Очевидно, цим підрозділом і стане TPEML. Очевидно, що плани Tata цілком і повністю збігаються з амбітною метою уряду Індії до 2030 року збільшити реалізацію нових електромобілів в країні з нинішнього 1% до 30% від загального обсягу продажів.

Зараз серед усіх місцевих брендів тільки Tata має у своїй лінійці електричний транспорт: це моделі Nexon EV та Tigor EV. Інші автовиробники поки що з електрифікацією не поспішають. Наприклад, Maruti Suzuki збирається випустити гібридну модель лише до середини десятиліття. Причому конструкція буде заснована на японських технологіях компанії Suzuki – яка, втім, сама запозичить їх у Toyota.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!

Джерело asia.nikkei.com