Українським водіям загрожують штрафи до 40 тисяч гривень: за що їх карають

Власника автомобіля, який посадить за кермо людину без прав, покарають штрафом. Про це виданню РБК-Україна розповів адвокат та магістр права Євген Буліменко.

За словами правозахисника, частиною 2 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачена відповідальність:

  • як за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким ТЗ
  • так і за передачу керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким ТЗ

Отже, якщо власник транспортного засобу свідомо передав право керування ним особі, яка не має такого права, власник такого транспортного засобу нестиме відповідальність.

За такої ситуації громадянину можуть виписати штраф у розмірі 3 400 грн.

Якщо ж за кермо сіла особа, яку позбавили права керувати авто, її можуть покарати накладенням штрафу в розмірі 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 20 400 грн.

Крім того, якщо водія без прав взагалі (або позбавленого водійського посвідчення) упіймають повторно впродовж року (після попереднього притягнення до відповідальності), йому загрожує штраф у розмірі 2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 40 800 грн – з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!