Volvo представила свій новий електричний флагман – EX90

Семимісний електричний флагман Volvo став передовим автомобілем компанії, «комп’ютером на колесах», що поєднує комфорт і технології з фірмовою безпекою, властивою всім моделям бренду. Дебют EX90 — «величезний крок уперед» у перетворенні Volvo на виключно електричну марку, яка має бути завершена у 2030 році. У продажу SUV класу «люкс» з’явиться 2024-го.

Цифрові технології безперечно відіграють головну роль у виробництві EX90, але крім них паркетний позашляховик може похвалитися флагманською електричною силовою установкою, пише New Atlas. Модель вийде з повним приводом та двома моторами, видаватиме 408 к. с. (300 кВт) у базовій конфігурації та 496 к. с. (370 кВт та 910 Н*м) у спортивній. Енергія накопичується в акумуляторі на 111 кВт*год, що забезпечує 483 км за стандартом EPA і 600 км за WLPT.

Зарядити батарею з 10 до 80% можна буде приблизно за півгодини, якщо використовувати прискорену зарядку. Ще EX90 має двонаправлену систему зарядки, яку Volvo збирається активувати на тих ринках, де буде продаватися фірмова домашня батарея.

З погляду зовнішнього вигляду EX90 — приклад простого скандинавського стилю, який став звичним для сучасних «вольво». Що стосується надійності, то її забезпечують датчики та процесори, що обробляють інформацію, що надходить зовні та зсередини автомобіля. Лідар, камери, ультразвукові датчики та радар відправляють дані в Nvidia Drive, який формує панорамний вид на машину та її оточення.

Всередині система аналізує поведінку водія, ступінь його уваги та використовує цю інформацію, щоб допомогти йому, абобо втрутитися, якщо це буде потрібно. Наприклад, якщо він здасться сонним і неуважним, пролунає м’який попереджувальний сигнал, який стане інтенсивнішим, якщо водій не відреагує на нього. В екстреному випадку EX90 може прийняти рішення зупинитися та викликати рятувальників.

Розробники обіцяють, що система EX90 еволюціонуватиме завдяки технології глибокого навчання та оновленням. Теоретично, запевняють у Volvo, апаратне забезпечення є придатним для автономного руху вищого ступеня, тобто без нагляду водія.

Через додаток користувача водій може відмикати і замикати свій автомобіль, а також керувати ним віддалено, регулюючи кондиціонер, налаштування зарядки, завантаження оновлень і багато іншого.

Випуск EX90 запланований на початок 2024 року, попереднє замовлення в низці країн вже відкрито. Ціна починається від $80 000.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!