Унікальный Lotus Esprit с «формульною» підвіскою хочуть продати за 100 тисяч доларів

9 жовтня аукціонний дім H і H виставить на торги унікальний Lotus Turbo Esprit. Це передсерійний прототип 1980 року, як прийнято вважати, найпершим.

Автомобіль, який згодом був модифікований командою формули Lotus і неодноразово з’являвся на обкладинках різних автомобільних журналів, орієнтовно оцінюється в 70-80 тисяч британських фунтів стерлінгів (92-105 тисяч доларів США).

Спочатку Essex Turbo Esprit був пофарбований в кольори Essex Overseas Petroleum Corporation, спонсора команди Lotus Formula 1 на той час. Після будівництва прототип деякий час здавався в оренду компанії Delorean Motor Company (на одній платформі було побудовано знамените купе DMC-12, автором дизайну обох спорткарів є Джорджетто Джуджаро).

Коли автомобіль повернувся до своїх творців, підрозділ Lotus Engineering перебудував його, оснастивши експериментальною активною підвіскою, призначеною для перегонів. Тоді ж кузов був перефарбований в кольори нового спонсора команди, John Player Specials.

У 1983 році спорткар був вперше зареєстрований і використовувався в різних рекламних заходах: крім усього іншого, він з’явився в епізоді Top Gear на BBC, в журналах Car Magazine і Absolute Lotus (копії яких входять в лот). Після закінчення акцій цей прототип, як і багато інших, відправили на зберігання в ангар, де він простояв під накриттям довгі роки.

Коли Lotus перейшов у власність Proton, нові власники вирішили здати Esprit на металобрухт, але одному зі співробітників, Брайану Ангусу, вдалося врятувати машину, сховавши її.

У 2005 році інтерес до Essex Turbo Esprit був відновлений: спорткар був відреставрований і виставлений на заводі. Через кілька років Lotus зіткнувся з фінансовими труднощами, і компанія продала прототип його нинішнім власникам – батькові, який 10 років пропрацював в Lotus інженером, і сину. За два роки ентузіасти привели машину в порядок, витративши на це понад 60 тисяч фунтів стерлінгів.

Зокрема, було проведено капітальний ремонт двигуна та коробки передач, замінено проводку, гальма та вихлопну систему, відновлено первісний інтер’єр. При цьому компоненти активної підвіски все одно потребують доопрацювання. Пробіг становить менше 10,5 тисяч кілометрів.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!