Фахівці назвали 5 причин, чому атмосферний двигун краще турбованого

Останнім часом автовиробники масово переходять на турбовані двигуни, обіцяючи економію палива та скорочення шкідливих викидів. Експерт порталу ampercar.com розповів, чому атмосферні двигуни досі вважаються кращими за турбовані.

Турбомотори поступово витісняють атмосферні вже понад десятиліття. На початку 2000-х 1,0-літрові ДВЗ видавали 60-70 кінських сил, зараз турбовані двигуни такого обсягу розвивають 100-150 к.с. Різниця вражаюча! Але що стоїть за цим? Турбомотори складніші за конструкцією, працюють в екстремальних умовах, особливо це стосується невеликих агрегатів об’ємом 1-1,5 літра.

Справа в тому, що турбовані двигуни, за своєю суттю, менш надійні, ніж атмосферні. Проста конструкція атмосферників та їх несприйнятливість до якості палива та оливи дозволяють їм легко долати сотні тисяч кілометрів. Неякісне паливо може лише трохи вплинути на атмосферний мотор. У той час як турбодвигун, у разі проблем з паливом, може вимагати дорогого ремонту. Навіть якщо атмосферник виходить з ладу, його ремонт обійдеться дешевше, завдяки простішій конструкції порівняно з турбованими агрегатами.

Ще однією проблемою турбованих двигунів є “турбояма”. На низьких оборотах, поки турбіна не набрала повної потужності, двигун може демонструвати млявий розгін. Це створює неприємні відчуття, особливо при старті з місця. Більше того, ця особливість може скоротити термін служби двигуна.

Обіцяна економічність турбомоторів також практично виявляється міфом. Коли прискорення не задовольняє очікуванням, водій змушений тиснути на газ, що призводить до збільшення витрат палива та зниження екологічності, навіть коли розгін залишається посереднім.

Виробники сучасних турбованих двигунів прагнуть вирішити проблему “турбоями”, встановлюючи додаткові турбіни, іноді навіть із електроприводом, щоб забезпечити роботу на низьких оборотах. Але ці заходи ускладнюють конструкцію двигуна, роблять його дорожчим і ще знижують надійність.

Простий атмосферний двигун не має таких проблем. Наприклад, 1,6-літровий атмосферний двигун Volkswagen забезпечує ті ж 105 к.с., що й 1,2-літровий турбомотор TSI. Однак зменшення об’єму на 0,4 літра часто призводить до того, що ресурс турбомотора ледве досягає кінця гарантії, тоді як атмосферний двигун може служити в 2-3 рази довше.

Підпишись на головні новини у Google NEWS, щоб бути в курсі!